2010. október 10., vasárnap

Really Simple Syndication

A mostani bejegyzésemben az RSS feed szolgáltatással kapcsolatos tudnivalókkal kényeztetlek benneteket.Történetéről, használatáról, előnyeiről és hátrányairól lesz szó.

Mi fán terem az RSS?

Az RSS webes együttműködésre szolgáló XML állományformátumok családja. A feed egy weboldal üzeneteinek csatornája, mely láthatóvá teszi a honlapokon megjelenő új tartalmakat, így nem kell eljárni a weboldalra, a friss cikkek folyamatosan érkeznek a feedeken keresztül. Ezzel nagyon megkönnyítik a dolgunkat, hiszen egyszerre több száz ilyen RSS szolgáltatásra is fel lehet iratkozni, így nem kell minden nap átbogarászni azt a sok weboldalt és blogot, amit követni szeretnénk. Ez a szolgáltatás ezüsttálcán nyújtja nekünk a legfrissebb híreket és bejegyzéseket, mialatt mi ölbe tett kézzel várunk. Automatikusan értesülünk bármilyen újdonságról, de továbbra is csak akkor foglalkozunk az oldallal, amikor épp van rá időnk.Ehhez mindössze annyi a teendőnk, hogy minden korszerű böngészőben a címsor mellett levő kis feed ikonra, vagy egy feed címére kattintva végrehajtható a feliratkozás, innentől kezdve minden egyes frissítés automatikusan érkezik. 

Jelentése

Az RSS jelentésével kapcsolatban vannak viták, a legtöbben azonban a "Really Simple Syndication" rövidítésének tekintik. De létezik még a Rich Site Summary, illetve a RDF Site Summray feloldás is.

Használatuk

Maguk a feed-ek lényegileg csak weboldalak, amelyek a hagyományos webböngészők helyett speciális olvasó programokkal nyithatóak meg. Ilyen lehet például az Opera böngésző vagy a Google Reader.
Úgy működik, hogy a “hírolvasó” programunkba (ami gyakorlatilag egy ugyanolyan alkalmazás, mint bármilyen más program a gépünkön) beleírjuk az általunk követni kívánt oldalnak az RSS címét, aztán minden alkalommal, amikor megnyitjuk a hírolvasót, megkapjuk az általunk követett weblapjaink friss bejegyzéseit. A feed olvasóból egy kattintással megnyithatjuk az olvasott tartalmat eredeti formájában egy új böngésző ablakban.

Legegyszerűbb, ha a Google olvasót próbáljuk ki. Ez minden gmail postafiók mellé jár, használata ingyenes, magyarul is elérhető. Fontos, hogy szemfülesnek kell lennünk, mert meg kell találnunk ennek az RSS szolgáltatásnak az ikonját, ami lehet egy kis rádiójel, vagy RSS feliratú kék logó, vagy sima feed felirat. A feliratkozáshoz be kell írni a csatorna címét az olvasóprogramba, vagy a Feed-icon.svg illetve az RSS icon.svg (esetleg az XML icon.svg) ikonra kattintani a böngészőben. Ha sikeresen megtaláltuk a kis gombot, akkor kattintsunk jobb gombbal a valamelyik minket érdeklő linken, majd a Google olvasó “Hírcsatorna hozzáadása” részébe, a bal fölső részen másoljuk be a címet. Készen is vagyunk. Innentől nincs más dolgunk, mint naponta egyszer, vagy többször megnyitni a Google Readert és olvasgatni, nézelődni. 

A csatornák egyes hírekből állnak, melyeknek címe, dátuma, tartalma van, valamint egy hivatkozás, mely a hírt teljes terjedelemében tartalmazó oldalra mutat. A csatornákat (külön szolgáltatásokkal, például Yahoo Pipes, AideRSS) lehet egyesíteni és tartalom alapján szűrni. Ebből adódik, hogy a csatornák elemeit lehet időrend vagy más szempont alapján rendezni. A frissítés történhet egészen gyakran, pár tízpercenként is, így folyamatosan zajló események nyomon követésére is lehetőség van.

Milyen oldalak használják?

Egy feed-olvasóként vagy aggregátorként ismert program képes ellenőrizni az RSS-t használó weboldalakat a felhasználó helyett és képes megjeleníteni a frissített cikkeket. Az RSS-t gyakran frissülő szájtok (többek között blogok, portálok) használják, az oldalon megjelenő új tartalom (cikkek, bejegyzések) rövid összefoglalójának terjesztésére.  

Mely böngészők támogatják?

A legtöbb nagyobb weboldalon lehet RSS feedet találni (portálokon gyakran többet, tematikusan rendezve), de már egyre több kisebb oldal is támogatja. A Feed Reader-ek (feed olvasók) illetve News Aggregator-ok (hírgyűjtők) tipikusan vagy webböngésző kiegészítések, levelező kliens kiegészítések vagy önálló programok. 
A böngészők közül a Mozilla Firefox (a 2.0 változattól), az Opera, az Internet Explorer (a 7-es változattól), Apple Safari, és a KHTML (Konqueror, Akregator) támogatja az RSS-t. Az ilyen programok adott (állítható) időtartamonként frissítik az összes RSS-t, így a felhasználó viszonylag gyorsan értesülhet az új hírekről.

A web alapú feed olvasók illetve hírgyűjtők (Hirlapom.hu, My Yahoo, Bloglines) nem igényelnek szoftver telepítést, és bármely internet hozzáféréssel rendelkező gépről elérhetővé teszik a feedeket. A Google Readerben lehetőség van a felhasználónak tetsző hírek megosztására is, ezek egy újabb RSS-csatornában jelennek meg, így lehetőség nyílik a szimpatikus hírek ismerősökkel történő megosztására.
Léteznek olyan mesterséges intelligenciával felvértezett web alapú alkalmazások is, melyek képesek az azonos témába tartozó híreket csoportosítani és azokat fontosságuk szerint rendezve megjeleníteni. Ilyen oldalak például a Techmeme, a Memeorandum és a MiTortent.hu.

Hátránya

Komoly hátránya korlátozott sebessége: mivel a feedolvasó ugyanúgy egy állományt tölt le, mint bármilyen webböngésző, a szerverek korlátozott kapacitása miatt ezt csak viszonylag ritkán teheti, a legtöbb RSS-aggregátor maximum 10 percenkét frissíti a feedeket. Az internet használata egyre inkább a valós idejű információközlésre („fast web”, azaz gyors web) fókuszál, erre az RSS önmagában már nem alkalmas. 
Továbbá a cikkek grafikától mentes, “nyers” változatát olvashatjuk az adott weblapnak, ráadásul sok weblap nem is kínálja a teljes tartalmát feed formában, egyszerűen csak kirakják az első bekezdést, a többit pedig az adott oldalon lehet követni (tipikusan a nagyobb, pénzből élő lapoknál fordul elő).

Ha szeretnétek még okosodni a témában, akkor nézzétek meg ezt a pár oldalt, amiből szemezgettem! 


(Felhasznált cikkek: Mi az az RSS feed, és mire jó? 2010. március 7. Szerző: Plastik.hu; RSS 2010. március 1. Szerző: ismeretlen; Az Olympus és egyéb RSS hírcsatornák használata Olympus Master 2 vagy újabb verzióval Szerző: Olympus.hu;
Feedek Mi az a feed és hogyan használható? Szerző: kispad.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése