2010. október 10., vasárnap

„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek!”

A blogger szerep előnyei és problémái egy nagyon nehéz téma, hiszen szubjektív, és mindenki mást lát a dologban. Megpróbálom nagy vonalakban és általánosan elemezni ezt a problémát.

Napjainkban igen népszerű a blogírás. Míg régen papírra vetettük gondolataink, mostanra internetes naplókat vezetünk. Valljuk be, szeretünk panaszkodni, önmagunkról beszélni és vannak titkaink is, amit nem merünk elmondani másnak, de magunkban tartani sem vagyunk képesek. Vannak, akik kiírják magukból, ami nyomasztja őket vagy éppen azt, amitől boldogok.

Pozitívumok

A webes naplóírás napjainkban virágzásnak indult, egy egészen új hobbi. Először egy pozitív példával szeretnék indítani a témában, hogy lássuk: nem csupa rossz származhat abból, ha az interneten "kiteregetjük" az életünket, gondolatainkat. Persze egészséges határokon belül.

Íme: " Egy amerikai cég egyik részlegéhez új főnök érkezett. Munkába állása előtt azonban kollégái rákerestek a nevére az interneten. Így találták meg webes portfolióját, személyes weboldalán, amelyen szerepeltek korábbi munkái, s a kiadványok, amelyek publikálásában közreműködött. Látva, hogy új felettesük ért ahhoz, amiről beszél, az addig izgalommal vegyes feszült várakozás egyből lényegesen nyugodtabb légkörré változott."

Ez a történet a Business Week című folyóiratban jelent meg nemrégiben. A karrier tanácsadók nagy örömére, akik nem győzik eléggé kihangsúlyozni, hogy az internetes jelenlét ma már a személyes karriermenedzsment egyik legfontosabb eleme. Az állásszerzés céljából fontos, hogy webes portfoliót, blogot, vagy egyéb internetes profilt készítsünk magunkról., ami jó fényt vet majd ránk. Arra azonban oda kell odafigyelnünk, hogy weboldalunk professzionalitást sugározzon, blogunk tartalma pedig intelligenciáról és igényességről árulkodjon, különben ellenkező hatást fogunk elérni, amit ugye egyáltalán nem szeretnénk.

Van egy másik pozitívuma is a blogolásnak. Szerintem ez teljes mértékben igaz és támogatom ezt a dolgot.
Pszichológusok által bizonyított tény, hogy a naplóírás (történjen az online vagy offline módon), gyógyító hatással van az egyénekre. Segít feldolgozni egy tragikus eseményt, vagy megfelelő döntést hozni egy adott kérdéssel kapcsolatban, hiszen ilyenkor önmagunkat érvekkel és ellenérvekkel próbáljuk meggyőzni. Mint tudjuk, a felgyülemlett feszültség, frusztráció gyomorfekélyhez és egyéb betegségekhez vezethet.

Negatívumok

Egy blognál a szerző, mint az általa feltöltött, illetve írt szövegek ismeretlen szerzője van jelen. Nem csak "irodalomcsinálással" kísérleteznek a bloggerek, hanem kiépítenek maguk köré egy álidentitást, és egy történetet teremtenek maguknak. Ez természetesen általában arra épül, amit szeretnének, amilyenek szeretnének lenni. Vágyak, elképzelések és célok. Az interneten mindenki azt mond magáról, amit akar és egy egészen új személyiséget teremthet magának, azonban a való életben ezt nem képesek produkálni. Ez egy nagy csalódás lehet az egyénnek, holott pont az volt a célja, hogy az internet segítségével az lehessen, aki lenni akar.
Ennek másik hátulütője véleményem szerint az, hogy ha az interneten keresztül valakivel komolyabb, napi kapcsolatban kerülnek és megkedvelik a másikat, esetleg megbeszélnek egy találkát, akkor is igazán nagy csalódás érheti az embereket. Ekkor döbbennek rá, hogy nem is azzal találkoznak, akivel az interneten megismerkedtek. Mintha egy másik ember állna előttük.

A monitor másik végén sokkal nyíltabb, szabad-szájúbb és őszintébb az ember, mint a való életben. Ez megtévesztő lehet mindkét fél számára. Ezek a dolgok lelkileg nagyon meg tudják viselni az egyéneket.

A blogger minden esetben arra törekszik, hogy társakat, partnereket találjon az interneten,ami az identitás keresésének, betájolásának a stratégiájává válik. Igyekszik politikai, világnézeti, esztétikai kérdésekben állást foglalni, lefektetni preferenciáinak rendszerét, választásaiban próbálja definiálni önmagát. A hivatkozott oldalak is mintegy õt magát, a bloggert képviselik. Ez az önazonosság-építõ stratégia.


Oda kell figyelni!

Blogunk bárki számára elérhető, aki rendelkezik internet-kapcsolattal, ezt azonban ki tudjuk védeni azzal, hogy anonimitásunk megtartjuk. Olvasóink véleményezhetik írásainkat, figyelemmel kísérhetik, segítséget nyújthatnak anélkül, hogy közvetlen kapcsolatot létesítenének az velünk. Ha a félénkebb bloggerek közé tartozunk, akkor beállíthatjuk, hogy ne lehessen megtalálni a keresőkben a bejegyzéseinket. Így csak mi és azok olvashatják írásainkat, akik ugyanazon az oldalon „bloggerek”.

Az információk egyre csak gyűlnek a világhálón. Személyes adatainkat önkét tesszük közzé különböző portálokon, de arra gondolunk-e, mennyi mindent árulunk el magunkról ezzel, hogy kik férhetnek hozzá adatainkhoz, ill. mire használják azokat?
Az internet, a blogolás nem csak a kellemes időtöltés, tájékoztatás/tájékozódás funkcióját tölti be: negatív hatásait is észre lehet venni. Erre példa az adathalászat, a pedofilek, a személyes sérelmüket megbosszuló internetezők vagy akár a nem kimondottan ártani akaró, mégis személyes szférát sértő olvasók.

Ebből levonhatjuk a konklúziót: Fontos odafigyelni, hogy mit mikor és kivel osztunk meg, oda kell figyelnünk saját magánéletünkre és egészségünkre is. A cél a harmónia elérése a blogos tekintetében is.

További olvasgatás és tájékozódás céljából látogassatok el az alábbi a néhány oldalra! Ajánlom mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése