2010. október 5., kedd

A blog felépítése

A mostani bejegyzésemben a blog felépítését veszem górcső alá.

A blogok a könnyű kezelhetőségükről, bővíthetőségükről híresek, ebből adódóan könnyen személyre szabhatók.

Három fő részt különböztetünk meg:

1. A fejléc:
Ide tartozik a fejléc szövege és a blog rövid leírása. A fejléc lehet egyszerű üres mező, de akár bármilyen kép és animáció, illetve a kettő ötvözete, tehát akár szöveg és kép is egyben. 

2.Törzs:
Itt láthatjuk a szöveget, amit közzé akarunk tenni. Ezt egy kezelő felület segítségével alakíthatju, bővíthetjük. Beszúrhatunk képet, linket, videót, illetve hivatkozást is.
A törzs maga bejegyzésekből épül fel. Minden bejegyzés végén megtalálhatjuk a blog írójának nevét, illetve a blogbejegyzés létrehozásának dátumát. Vannak egyéb lehetőségek is, mint a comment box, azaz az üzenőfal, ahol a blog olvasója megírhatja véleményét és hozzáfűznivalóját.Az író nick nevére kattintva e-mailt küldhetünk neki, illetve a keltezés és dátum hiperhivatkozásként is szolgál, ennek köszönhetően könnyedén visszatalálhatunk a blogbejegyzésre, vagy elküldhetjük ismerőseinknek is, ha meg akarjuk osztani velük az adott bejegyzés tatalmát.
A comment-boxnak egy másik jellegzetessége, hogy az előttünk kommentelők hozzászólásait is olvashatjuk, így sokszor egy egész jó kis "fórum" jön létre.

3.Kiegészítő hasáb:
Ebben a részben elhelyezhetjük azokat az információnkat, amik a törzsben már nem fértek el, illetve nem vág annak témájába, illetve szeretnénk rá felhívni olvasóink figyelmét. Ilyenek lehetnek linkek, design elemek, letöltések. Különösebben ezeknek mérete és száma nincs megszabva, ez a blog készítőjének igényeitől függ.



Ezekből láthatjuk, hogy a blog felépítésében a legfontosabb elem a törzs, a másik két része akár nélkülözhető is.

További információért olvasgassatok itt.

(Felhasznált cikk: Egy blog felépítése 2005. május 18. Szerző: Adaren)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése