2011. november 1., kedd

Az Apple-Samsung háború


Fegyverbe!

Az Apple harca akkor vette kezdetét, amikor kijelentette, hogy egyes cégek (elsősorban a Samsung) az Apple termékeire kezdenek kísértetiesen hasonlítani. Steve Jobs először szarkazmussal igyekezett enyhíteni dühét, amikor is kijelentette, hogy a többi cég, amely másolja az Apple termékeit nem tudja felvenni a harcot az Apple gyorsaságával. Ebből kifolyólag kár is próbálkozniuk, mert esélyük sincs.

Amint elkezdik gyártani a lemásolt műveket, már kezdhetik is előröl, hiszen addigra az Apple már egy lépéssel előttük jár. Tehát eleinte a gyorsasággal próbálta kivédeni Jobs a másolásokat, de egyre véresebb eszközökhöz nyúlt.

Aztán jött a Samsung és az Apple megijedt...

A Samsung per

A Samsung lett az első számú célpont, hiszen az Apple szerint a Galaxy S és a Galaxy Tab kísértetiesen hasonlít az ő saját termékeikre, az Ipad-ra és az iPhone-ra. Ezt egy persorozattal is hangsúlyozta, beperelte a Samsungot és arra kényszerítené a céget, hogy vegyék le a polcokról a Galaxy család tagjait.


A vád szerint a Samsung tíz Apple-szabadalmat, két védjegyet és kereskedelmi csomagolást használt fel jogosulatlanul a termékeihez. Az Apple az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Németországban indított pert a Samsung ellen. Ausztráliában a Galaxy Tab 10.1 augusztus elejére tervezett piaci bevezetését a jogvita miatt el is kellett halasztani. Egy időre sikerült is betiltatni a Galaxy Tab-ot az Európai Unió területén.

Okostelefonok piaca

A Samsung piacvezető pozícióra tett szert az okostelefonok-eladásában is. A világszerte eladott 117 millió okostelefon közel 24%-át a Samsung, és 14%-át az Apple értékesítette. Az Apple 4S megjelenésével ugyan előfordulhat, hogy visszaszerzi a vezetést az Apple.

Az Apple tehát jogosan félti egyeduralmát, és minden eszközt bevet, hogy megőrizze azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése