2010. március 8., hétfő

A személyközi kommunikáció funkciói és Marilyn Monroe

Üdvözlet!

Érdekes ponthoz érkeztünk a fórum vizsgálatát illetően. Úgy döntöttem, hogy darabokra fogom szedni a feladatot, így talán egyértelműbb és átláthatóbb lesz a végén a bejegyzésem.


A személyközi kommunikáció funkciói

Az első szempont a referenciális funkció szemrevételezése a fórumban. Ennek a funkciónak lényege, hogy tudásátadásra irányul, illetve a téma minél pontosabb megismerése a cél. Véleményem szerint egy fórum ezen alapszik, hiszen valamilyen témában nyitják meg, és a célja az, hogy ebben a témakörben minden lényeges, érdekes információt (legyen az kép, szöveg vagy egyéb dokumentum) egy helyre gyűjtsenek és megosszanak egymással a használói. Tehát az egész Marilyn Monroe fórum a színésznő életéről, személyéről és a hozzá kapcsolódó információkra épül, amit híven tükröznek a felhasználók hozzászólásai is. Ezt az ismeretkört kívánják körbejárni, a lehető legszerteágazóbban és átfogóbban feltárni, illetve a gyűjteményüket fejleszteni és gyarapítani. A konklúzó így értelmű: az egész topik maga, minden hozzászólásával együtt tökéletes példát nyújt a referenciális funkció meglétére. Lépjünk hát tovább.

Az emocionális funkció. Ennek lényege az, hogy a megnyilvánulásokban érzelem tükröződjön, ami szerintem elkerülhetelen és lehetetlen, hogy ne forduljon elő. Minden hozzászólásban, kinyilatkoztatásban, legyen az írott vagy élő beszéd, jelen van az érzelmi töltés. Szóban ez természetesen könnyebben észrevehető, hiszen a hanglejtés és a gesztusok elrejthetetlen információkkal szolgálnak ennek észrevételében. Ha akarnánk sem tudnánk semlegesen közölni valamit. Írásban természetesen más a helyzet, mert itt csak emoticonok, azaz smiley-k (hangulatjelek) segítségével, illetve írásunk bőséges szókincsének használatával adhatjuk közre érzéseinket a közléseinkkel kapcsolatban. Ez a kommunikációs funkció is végigvonul a topic egészén, néha kisebb nézeteltérések, néha rajongás keretein belül. De mikor csak egy fotót, fényképet linkel egy adott felhasználó az is jelzi, hogy szívéhez közel áll a téma, hiszen, ha utálná nem fáradna vele. Úgy gondolom, hogy ezzel választ kaptunk kérdésünkre.

A konatív funkció parancsoló jellegű, a felhasználóra irányul. A Monroe topicban, ami talán erre utal, egyetlen egyet találtam, amikor egy felhasználó Lindsay Lohan félresikerült Monroe-fotósorozatát linkelte be tévedésből, majd többen felszólították, hogy ez tévedés, ez nem Marilyn. Legközelebb legyen óvatosabb, figyeljen oda. Érzékeny pont ez a rajongók számára, mikor valaki imádatuk tágyát utánozni próbálja, bár közel sem ér fel a kopírozott személlyel. Majd egy hozzászólás, ami valószínűleg lindsay Lohannek és a fotósának szólhat: "El a kezekkel Marilyntől!" - tökéletesen példázza a felszólító funkciót.

A fatikus funkció, melynek lényege, hogy felszólítson, újra felvegye a kommunikáció folytatásához a fonalat, vagy elkezdje azt. Erre példa a legelső bejegyzése a topic megalkotójának, aki felhívja a Marilyn rajongókat, hogy ide vár minden Monroe-val kapcsolatos dolgot és hozzászólást nagy szeretettel. Ő egy fotóval nyit, és várja a folytatást a többi felhasználótól, aki érdeklődik a téma iránt.

A metanyelvi, magyarázó funkció általában félreértések alkalmával a legészrevehetőbb, mert az esetek nagy részében a hozzászólók megértik egymás közléseit. Az általam választott Monroe topicban nagy félreértésekre nem volt példa, így nem volt nagy szükség magyarázatra sem.

Poétikai funkció. Ezt a funkciót nem igazán tudom hova tenni. Az jut csak eszembe róla, hogy esetleg, amikor valaki nagy hatást akar elérni mondanivalójával, illetve érzelmeit akarja ilyen módon kifejezni, akkor alkalmazza, hogy nagyobb érzelmi hatást érjen el vele. Ilyenek a topikom történetében akkor fordulnak elő, amikor valaki igazán érzelmes hozzászólást akar megejteni a témával kapcsolatban, hogy megmutathassa "társainak", hogy mennyire érintett és rajong a témával kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése