2010. szeptember 27., hétfő

A blog története

A blog, vagy webnapló egy olyan interaktív honlap, amely többé-kevésbé napi rendszerességgel frissül, létrehozója pedig egy személy, vagy egy közösség.

A kezdetek

Az első blog létrehozása a World Wide Web atyjaként ismert Tim Berners-Lee nevéhez kötődik, bár maga a kifejezés csak jóval később jelent meg a köztudatban. A svájci CERN fizikai kutatóintézet munkatársaként dolgozó Lee 1992-ben indította az első blogot a What’s new in ‘92 című oldalon, ahonnan kollégáit értesítette a legújabban világhálóra felkerült oldalak elkészültéről.
Ezt további, az internetes fejlesztésekről szóló oldalak követték. 1996-ban Dave Winer a web szólásszabadságát propagáló hírgyűjtő blogot hozott létre.

A blog kifejezés

1997-ben jelent meg a weblog kifejezés, melyet Jorn Barger használt először. Ezt a kifejezést a web és log szavak összevonásával alkotta meg. A log szó hajónaplót jelent. Ennek a lerövidített formájával a blog szócskával, pedig Peter Merholz blogjában találkozhattunk először. Ebből a szóból alakult ki a naplóíró kifejezés is, a blogger.

Gyűjtőportálok, blogmotorok

1999-ben ezeknek a blogoknak a száma ugrásszerű növekedést mutat. A sok webnapló közötti eligazodást megkönnyítendő, létrehoztak az ezeket összegyűjtő és rendszerező úgy nevezett gyűjtőportálokat. Egy ilyen gyűjtőportálon téma, ország, nyelv és akár cím szerint is kereshetünk a webes naplók között. Ennek a nagymértékű növekedésnek az oka, hogy megjelentek az ingyenesen és minden programozói ismeret nélkül használható blog-készítő szoftvereket. Ilyen volt például a Pitas vagy a Blogger.

2003-ban több, mint 4 millió, a 2004-es év végére pedig már a 10 milliót is átlépte a webes naplók száma. Ezeknek a túlnyomó része angol nyelvű.

Magyarországon a Korridor nevéhez fűződik az első blogmotor elindítása. A későbbiekben a Freeblog, a Blognet és a Bloghely szolgáltatók is csatlakoztak.


További információkért a blog történettét illetően látogassatok el a HVG oldalára, és tekintsétek meg ezt a cikket.

Jó olvasgatást!

(Felhasznált cikk: Mi is az a blog? 2005. május 18. Szerző: hvg.hu)

 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése